Odense marsipan - Vår historie

Historie 1 (1909)

1909 - Verdens beste marsipanfabrikk blir til
Bokholderen Lauritz Thobo-Carlsen kjøper en liten marsipanfabrikk i Dronningensgade i Odense. Kundene hans er bakere og konditorer som bruker mye marsipan.

Konseptet er enkelt! Det handler om storskala-produksjon av fersk marsipan. De første årene skjer produksjonen manuelt, og mandlene blir skoldet og knust i store steinmortere med håndkraft.

De neste 30 år utvider Odense Marcipanfabrik og blir mer moderne. Det investeres i nye maskiner som gir effektive produksjonslinjer. Til tross for dette, foregår finsorteringen på samme måte som i dag - manuelt, og med det menneskelige øye. 

Historie 2 (1930'Erne)

1930 årene - Napoleonshatten
Marsipanfabrikken begynner å sende ut nye oppskrifter til konditorer og bakere. Mange av de siste 70 års småkaker stammer herfra, blant annet den mest populære og lengstlevende danske småkaken Napoleonshatten.

Historie 3 (1950'Erne)

1950 årene - Nougaten kommer til
Det opprettes en ny fabrikk i Toldbodgade i Odense, med prøvebakeri og laboratorium. Marsipanfabrikken begynner å eksportere. Det fremstilles 100 forskjellige kvaliteter, fra den fineste marsipanmasse, bestående utelukkende av mandler, til bittermasse kun bestående av aprikoskjerner. Fabrikken begynner å produsere nougat, som lages av hasselnøtter. Dessuten halvfabrikata av hakkede nøtter, mandelflak og lignende til bakeri- og kakeindustrien.

Historie 4 (1961)

1961 - En hilsen fra Hoffet
Odense Marcipan blir leverandør til Det Kongelige Danske Hof.

Historie 5 (1960'Erne)

1960 årene - KiMs og de salte peanøttene 
Gode erfaringene med nøtteprodukter fører til snacks-produksjon, og i 1963 lanseres saltede peanøtter under navnet KiMS. Marsipanfabrikken blir straks Danmarks største snacks-produsent. I 1972 utvider KiMs men en ny fabrikk og dermed blir snacksproduuksjonen skilt ut fra marsipanproduksjonen.

Historie 6 (1990'Erne)

1990 årene - Blir en del av ORKLA-familien
Odense Marcipan overtas av norske ORKLA. Odense Marcipan og KiMS deles i to selskaper. I 1998 blir Odense Marcipan ISO 9001 certifisert. ORKLA kjøper den svenske marsipanprodusenten KÅKÅ AB med to marsipanfabrikker og grossistselskapet MaltCentralen. Odense Marcipan får ansvaret for marsipanproduksjonen som samles i Odense.

Historie 7 (2000 01)

2000-2001: Blant verdens største
Fabrikken går gjennom en større utvidelse, og er nå en av verdens største marsipanprodusenter.

Historie 8 (2005 08)

2005-2006 - Matvareindustriens pris i Danmark
Odense Marcipan kjøper Bæchs Conditori i Hobro og mottar i 2006 matvareindustriens pris for "beste samarbeidsutvalg" i Danmark.

2007: Odense Marcipan som Superbrand
Odense Marcipan kjøper Marcia Industri A/S og i september oppnår Odense Marcipan BRC sertifisering. Samme år kåres Odense Marcipan til Superbrand Business to Business.

Historie 9 (2009)

2008 - Italiensk marsipanfabrikk
Odense Marcipan overtar den italienske marsipanfabrikken Naturel Food, som produserer store serier av marsipanmasser til industrikunder.

2009: Marsipanen feirer 100 år
Odense Marcipan feirer sitt 100-årsjubileum. Odense Marcipan fastholder sitt opprinnelige konsept: Leverandør av råvarer og konseptløsninger til bakere/ konditorer og catering, samt råvarer til industrien og ikke minst til forbrukermarkedet, hvor det er særlig stor etterspørsel av marsipan til julesesongen.

Filosofien er i dag den samme som alltid:
”Det er kvaliteten, som skaper renommeet, og renommeet, som skaper kundekretsen!” - sitat fra grunnleggeren av Odense Marcipan.

2014: Marsipansalg på nettet
I slutten av 2014 lanserte Odense sin nettbutikk, og danske forbrukere får muligheten til å kjøpe kvalitetsproduktene fra Odense gjennom den nye kanalen. I tillegg til de klassiske marsipan- og nougatproduktene, er det nå mulig for privatpersoner å kjøpe marsipantyper og større forpakninger, som tidligere kun var tilgjengelig for det profesjonelle markedet. Se utvalget av produkter i den danske nettbutikken

2015: En felles ODENSE-gruppe
Odense Marcipan, Bæchs Conditori og Natural Food integreres i én felles ODENSE-organisasjon med felles visjon, misjon og kjerneverdier.