Kringle med marsipan - eller søte boller 16
Oppskrift på kringle med marsipan - eller søte boller fra Odense. Denne deigen kan formes både til kringle og til boller ettersom hva man måtte ønske. Oppskriften gir enten 3 kringlestenger eller 18 stk boller.
Dette trenger du
Oppskriften er beregnet til 16 personer
-
Gjærdeig
- 300 g hvetemel
- 200 g smør
- 2 ss sukker
- 50 g gjær
- 2 stk. sammenpisket egg
-
Marsipanfyll
- 80 g sukker
- 80 g smør
- 75 g rosiner evt.
-
Pynt
- 1 stk. sammenpisket egg
- mandelflak
- perlesukker
Slik gjør du
Keep screen on
Gjærdeig
- Varm opp melken og rør ut gjæren i den.
- Tilsett melet, eggene, sukkeret og smøret i terninger, og elt til deigen er smidig.
- La deigen hvile tildekket et lunt sted i ca. 30 minutter, eller til den har doblet størrelse.
- Mens deigen hever, kan du tilberede marsipanfyllet.
Marsipanfyll
- Riv marsipanen grovt og rør den sammen med sukker.
- Tilsett deretter smør og eventuelt rosiner hvis ønsket.
Marsipankringle
- Forvarm ovnen til 200 °C.
- Del deigen i to deler og kjevle ut hvert stykke (ca. 20 × 35 cm).
- Fordel fyllet på midten av hvert stykke.
- Skjær sidene i strimler og flett dem over hverandre.
- Legg kringlene på et bakepapirkledd stekebrett, og la dem heve tildekket et lunt sted i ca. 45 minutter.
Marsipanboller
- Kjevle ut deigen, skjær den i 16 stykker, og legg litt marsipanfyll på hvert stykke.
- Brett deigen rundt fyllet og trill til boller.
- Legg bollene i muffinsformer og pensle med egg.
- Dryss over mandelflak og perlesukker, og stek i ca. 15 minutter ved 200 °C.