Klassisk epleterte med mørdeig 10
Her får du en oppskrift på en av våre litt mer avanserte eplekaker, men bare rolig, du kan fint henge med hele veien. Den er bygget opp fra bunnen med en sprø mørdeigsbunn, en saftig mazarinmasse og vakkert lagte epler i en rosett på toppen. Det krever litt tid og omtanke, men resultatet er verdt hele innsatsen. En elegant klassiker som både dufter og smaker av høst. Server den med lettpisket krem eller en klatt crème fraîche med vanilje
Dette trenger du
Oppskriften er beregnet til 10 personer
-
Mørdej
- 100 g kaldt smør
- 150 g hvetemel
- 50 g sukker
- 0,50 egg
-
Mazarinmasse
- 50 g sukker
- 50 g mykt smør
- 1 egg
-
Topping
- 6 stk. store røde Matepler
- 2 dl vann
- 1 dl sukker
Slik gjør du
Keep screen on
Mørdeig
- Smuldre det kalde smøret i melet og tilsett sukker.
- Ha i egget og samle raskt deigen til den er jevn og glatt.
- Pakk mørdeigen inn i plastfolie og sett den i kjøleskapet i minst 30 minutter før bruk.
- Kjevle den kalde mørdeigen ut til ca. 1/2 cm tykkelse, slik at den passer i en paiform på ca. 24 cm i diameter.
Mazarinmasse
- Pisk marsipan og sukker godt sammen i en bolle, før du tilsetter smøret litt etter litt.
- Tilsett deretter egget og pisk massen godt sammen.
- Fordel mazarinmassen i paiformen, oppå den ubakte mørdeigen.
Epletopping
- Vask eplene godt og del dem i to.Fjern forsiktig kjernehuset, og legg halvdelene med snittflaten ned. Skjær deretter i helt tynne båter fra stilk til blomst, gjerne på et mandolinjern for et jevnt resultat. Legg straks skivene i kaldt vann så de ikke blir brune.
- Legg de fineste eplebåtene lagvis på mazarinmassen. Start ytterst i kanten, jobb deg innover, og avslutt med en fin rosett i midten (se eventuelt bildet). Sett til side de eplebåtene som ikke brukes.
- Stek epleterten ved 190 °C i ca. 30 minutter, til mørdeigen er gyllen.
- Ha de frasorterte eplebåtene i en kjele sammen med 2 dl vann og sukker. Kok opp og la småkoke i ca. 10 minutter. Sil av eplene og kok eventuelt videre på eplesirupen til den tykner lett.
- Pensle den avkjølte paien med eplesirup før servering.
Tips!
La gjerne mørdeigen hvile i kjøleskapet, det gjør den enklere å kjevle ut og gir et bedre resultat. Deigen kan holde seg 1-2 uker i kjøleskap og kan også fryses. Skal den brukes fra frossen tilstand, bør den tas opp et par timer i forveien slik at den blir smidig.