Juleboller 12
Her får du oppskriften på uimotståelige boller som både dufter og smaker av jul. Julebollene er bakt med kardemomme og en herlig remonce med blant annet marsipan og mørk sjokolade. På toppen er de pyntet med mer mørk sjokolade, perlesukker og mandelflak. Lune, søte boller som passer perfekt i de kalde vintermånedene – men som selvfølgelig smaker like godt hele året.
Bollene kan fint fryses, men vent med å pynte dem til de skal serveres.
Bland 150 g Ekte Marsipan med revet skall fra 1 appelsin og saften fra ½ appelsin for å få den samme friske smaken som hvis man hadde brukt appelsin marsipan.
Dette trenger du
Oppskriften er beregnet til 12 stk.
-
Gjærdeig
- 0,50 dl lillefingervarm helmelk
- 50 g gjær
- 4 egg (cirka 200 g)
- 2 ss sukker
- 150 g blødt smør
- 2 ts kardemomme, mortet
- 300 g hvetemel
-
Fyll
- 75 g sukker
- 100 g mykt smør
- 75 g mørk sjokolade
-
Dekorasjon
- 1 egg til pensling
- 50 g mørk sjokolade
- 3 ss mandelflak
- 2 ss perlesukker
Slik gjør du
Keep screen on
Gjærdeig
- Varm melken til den er fingerlun, og rør ut gjæren i den.
- Pisk eggene lett sammen i en egen bolle.
- Ha de sammenvispede eggene, sukkeret, smøret og kardemommen i en bakebolle, og tilsett hvetemelet litt etter litt. E
- lt til deigen er glatt og smidig.
- La deigen hvile tildekket på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Marsipan- og sjokoladefyll
- Riv marsipanen grovt og rør den sammen med sukkeret.
- Tilsett smøret.
- Hakk sjokoladen og vend den inn i fyllet.
Montering
- Ha deigen ut på et melet bord. Del den i 12 biter og trykk hver bit lett flat.
- Ha en god spiseskje remonce på hvert deigemne.
- Brett deigen rundt fyllet og trill til boller.
- Legg bollene på to stekebrett med bakepapir og la dem heve i ca. 30 minutter.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem i ca. 15 minutter, til de er gylne.
Pynt
- Rist mandelflakene lett gylne i en tørr stekepanne.
- Hakk sjokoladen og smelt den over vannbad eller i mikrobølgeovn.
- Dekorer bollene med sjokolade og dryss over ristede mandelflak og perlesukker.