Vanskelighetsgrad
Arbeidstid
1,5 timer
Tid totalt
(inkl evt avkjøling, tining og steking)
3 timer
Vurder denne oppskriften

5 av 5 stjerner basert på 2 anmeldelser

Lagkake med appelsin, bjørnebær og sjokoladekrem 12

Skal du feire bursdag i vinterhalvåret og har lyst til å servere bløtkake? Og mangler du et alternativ til sommerens røde bær og lette bakverk? Da får du her en vinterbløtkake med lag av hjemmebakte sjokoladebunner med marsipan, mykt bjørnebærskum og en hjemmelaget, frisk appelsinmarmelade. På toppen kan du pynte kaken med deilig sjokoladekrem, friske bjørnebær og syltede appelsinskall.

Det er lagt kjærlighet i hvert eneste element i denne bløtkaken, og den tar derfor litt tid å lage, men den er absolutt verdt innsatsen. Kaken kan dessuten lages i god tid og fryses ned. Perfekt til vinterbursdager eller andre spesielle anledninger der gjestene skal koses litt ekstra med

Dette trenger du

Oppskriften er beregnet til 12 personer

  • Bunnen

  • 4 egg
  • 150 g sukker
  • 50 g kakao
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • Blodappelsin marmelade

  • 6 stk. blodappelsin (vanlige kan også brukes)
  • 3 dl sukker
  • 6 dl vann
  • 2,50 dl vann
  • 350 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 75 g sukker
  • 12 g pektin
  • 1 sitron
  • Bjørnebærskum

  • 5 dl kremfløte
  • 200 g
  • 4 blad gelatinblader
  • Sjokoladekrem

  • 0,50 dl kremfløte
  • 80 g mørk sjokolade
  • 20 g smør

Slik gjør du

Keep screen on

Sjokoladebunnen

  1. Pisk egg og sukker til en luftig masse. Pisk lenge til røren har riktig konsistens.
  2. Bland kakao, mel og bakepulver, og sikt det over i eggedosisen. Vend forsiktig sammen.
  3. Riv marsipanen i røren, og vend den forsiktig inn.
  4. Fordel deigen i en smurt springform (ca. 22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Pass på at bakepapiret ikke går opp langs sidene – det gir ujevne kakebunner.
  5. Stek bunnen ved 190 grader i ca. 25 minutter.
    La bunnen avkjøles helt, og del den deretter i tre jevnt tykke bunner.
  6. Bak gjerne bunnene i god tid og frys dem ned til senere bruk.

Blodappelsinmarmelade

  1. Skrell appelsinene og skjær fruktkjøttet i terninger.
    Skjær halvparten av skallene i tynne strimler, og kast resten.
    Del 6 dl vann og 3 dl sukker i tre porsjoner (2 dl vann og 1 dl sukker per porsjon). Kok opp den første porsjonen og tilsett appelsinskallene. La dem koke med i ett minutt, og sil deretter av væsken. Gjenta prosessen to ganger til for å trekke ut den bitre smaken.
  2. Ta til side omtrent halvparten av skallene til pynt, og bland resten med fruktkjøttet.
  3. Ha appelsinkjøtt, appelsinskall, 2,5 dl vann, 350 g sukker, vaniljestangen og frøene i en kjele. Kok opp og la småkoke i ca. 10 minutter til alt er mørt.
    Blend marmeladen med en stavmikser, og kok den opp igjen.
    Bland 75 g sukker med pektinen, og rør det inn i den kokende marmeladen under omrøring.
  4. La marmeladen småkoke et par minutter, og smak til med sitronsaft.
  5. Hell marmeladen på et skoldet glass og oppbevar i kjøleskap.

Bjørnebærskum med marsipan

  1. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 10 minutter.
  2. Pisk fløten til lett krem.
  3. Riv marsipanen i bjørnebærmarmeladen og rør sammen.
  4. Smelt gelatinen i en liten kjele eller i mikrobølgeovnen, og rør den inn i marmeladen.
    Tilsett halvparten av kremen og vend godt inn, før du vender inn resten forsiktig.

Sjokoladekrem

  1. Hakk sjokoladen fint og ha den i en bolle.
  2. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør til all sjokoladen er smeltet, og tilsett smøret. Rør grundig til smøret er helt innarbeidet i kremen.

Montering

  1. Legg en av sjokoladebunnene på et serveringsfat og smør den med blodappelsinmarmelade.
  2. Gjør det samme med én av de andre bunnene.
    Fordel halvparten av bjørnebærskummet over bunnen på fatet og legg på den andre bunnen med marmelade. Fordel resten av bjørnebærskummet og legg på den siste bunnen.
  3. Sett kaken i kjøleskapet. (Den kan også fryses nå, tines opp og pyntes før servering.)
  4. Fordel sjokoladekremen på toppen og pynt med friske bjørnebær og de syltede appelsinskallene.

Relaterte oppskrifter

Produkter brukt i oppskriften